57. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu (İKYD) , 07 - 08 Mart 2020 Elazığ genel bir değerlendirme

PAYLAŞ

57. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu (İKYD) , 07 - 08 Mart 2020  tarihinde Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Konferans Salonunda  9 kişilik eğitmen grubu ve çoğunluğu Elazığ dan olmak üzere Karabük, Kırklareli, Muş, Malatya gibi  illerimizden gelen toplam 30 kursiyerin katılımı ile başarıyla gerçekleşti.

İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursları (İKYD), devam zorunluluğu olan, iki günlük hem teorik, hem de maket başı pratik eğitimleri olan ve kursun sonunda yapılan sınavda, sadece başarılı olanlara sertifika verilen bir programdır.  İleri Kardiyak Yaşam Desteği (İKYD) kursunda, temel yaşam desteği uygulamaları, ritm tanıma, hava yolu uygulamaları, EKG değerlendirme, laringoskop, otomatik eksternal  defibrilatör uygulamaları, senaryolarla uygulamalar yapılmıştır.    

Kursun birinci günü, açılış konuşmaları  ile başladı, İlk olarak evsahibimiz Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D Başkanı Doç. Dr. Mustafa YILMAZ konuşmasını yaptı, ardından Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D Doktor Öğretim Üyesi Gökhan ERSUNAN, ATUDER Resüsitasyon çalışma grubu adına konuşmasını yaptı, kurs hakkında genel bilgiler verdi. Son olarak da Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı  Prof. Dr. Ahmet KAZEZ konuşmasını yaptı ve 57. İKYD Kursunun Fırat Üniversitesinde yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ardından Kurs Öncesi Değerlendirme Testi yapıldı, sonrasında Temel Yaşam Desteği (teorik eğitim, pratik eğitim),  Havayolu, İleri Kardiyak Yaşam Desteği ve Yenilikler,  Kardiyovasküler Farmakoloji, Myokard Enfarktüsü,  Disritmiler, ölümcül disritmiler ve elektriksel tedavileri ve uygulamalı eğitimlerimiz yapıldı.

Kursun İkinci gününde Yeniden canlandırmada özel durumlar 4 konu başlığı altında anlatıldı. Bunlar Gebelik ,Travma, Astım, Toksikolojik aciller,  anaflaksi, boğulma, Donma, Elektrik ve Yıldırım çarpmasında resusitasyondu. Ek olarak Acilde trombolitik kullanımı hakkında bilgi verildi.

Son olarak da Resusitasyonun etik ve yasal yönü anlatıldı. Daha sonra kursiyerler tek tek uygulama odalarına alınarak sınava tabi tutuldular.  Kurs sonrası son değerlendirme testi uygulandı. Yapılan hesaplamalar sonucunda belli bir baraj puanının üstünde not alanlara başarı belgeleri, altında kalanlara ise katılım belgeleri verildi.

Ardından sertifika töreni ve kapanışa geçildi.  

57. İleri Kardiyak Yaşam Desteği Kursu (İKYD)  gerçekleştirilmesinde başta Acil Tıp Uzmanlar Derneği (ATUDER) Başkanı  Prof. Dr. Başar CANDER olmak üzere ATUDER Başkan Yardımcısı ve kurs direktörümüz  Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR'a evsahibimiz  Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D Başkanı Doç. Dr. Mustafa YILMAZ'a teşekkür ederiz. 

Kursumuza Eğitmen olarak katılan Dr. Öğrt. Üyesi Gökhan ERSUNAN, Dr. Öğrt. Üyesi Abdullah Osman KOÇAK, Uzm. Dr. Alpaslan ÜNLÜ, Uzm. Dr. Ömer Faruk GEMİŞ, Uzm. Dr. Nazım Onur CAN,  Doç. Dr.  Mehtap GÜRGER, Dr. Öğrt. Üyesi Erkut EROL, Dr. Öğrt. Üyesi Mehmet Çağrı GÖKTEKİN'e de teşekkür ederiz.

Yine ikinci gün öğle arasında Eğitici Eğitimine katılarak belgelerini almaya hak kazanan Uzm. Dr. Muhammed EKMEKYAPAR, Uzm. Dr. Sefa Özay BAKAR ve Uzm. Dr. Mustafa KÖKSAL,ı  da  tebrik ederiz.

Ayrıca Kursumuzu ilk üç sırada bitirenler

Kursun Birincisi Acil Tıp Asistanı Dr. Nimet URAS  Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D

Kursun İkincisi Pratisyen Doktor Serav KOÇ Elazığ Şehir Hastanesi Acil Servisi

Kursun Üçüncüsü intern Doktor Ersin GÖZCÜ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN