Acil Tıp'tan Dünyaya Bilim İhracı

Türkiye 25 yıldır Edindiği Tecrübeleri Paylaşıyor

Acil Tıp alanında dünyada ikinci sırada olan Türkiye edindiği tecrübeleri dünya ile paylaşıyor. Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, travma, hasta başı ultrasonografi kullanımı, toksikoloji ve kriz yönetimi gibi birçok konuda edindiği tecrübelerle Türkiye'nin birçok ülkeye Acil Tıp bilimi ihracında bulunduğunu söyledi. edinilen verilere yılda 120 milyonluk hasta başvurusunun büyük bir katkısı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Başar Cander,  Amerika'dan sonra ikinci ülke konumunda olduğunuza vurgu yaparak, "Bu başvuru miktarı başka bir ülkede olsa sağlık sistem kilitlenirdi. Biz bunun üstesinden geldik, yönettik ve bu da bize büyük tecrübe ile güç kazandırdı. Şimdi bu tecrübeyi birçok ülkeye aktarmaya başladık" dedi.

"Bize bağlı insanlar kazanıyoruz"

Türk tarihininde örnekleri olan bilim ihracına acil tıp alanında yeniden başlandığını söyleyen Prof. Dr. Başar Cander, ''Türkiye tarihindeki liderlik misyonunu canlandırmak istiyorsak buna bilimsel anlamda başlamalı. Bu ülkelere bilimsel ihracı sürdürebilirseniz, o insanların size bağımlılığını sağlarsınız. Bu hem gönül bağlılığı, hem de bilimsel bağdır. Sizinle bilgi alış verişi yapmak zorundadır" diye konuştu. Acil Tıp ihracı için önce o ülke için sistemi kurguladıklarını ve eğitimi planladıklarını bildiren Prof.Dr. Cander, asistan değişim, kongre, sempozyum ve kurslarla eğitimleri ortaklaştırdıklarını, böylece hem eğitim verip hem de sistemi kurduklarını anlattı. Cander, bunun sağlanmasıyla birlikte orada acil tıbbın kurulduğunu söyledi.

Geçen ay yoğun bir takvim yaşayan Acil Tıp Uzmanları Derneği başkanı ve üyeleri 10-15 gün üçerisinde 3 kıta 4 ülkede 4 organizasyon yapan bir camia haline gelindiğini gururla paylaştı. MakedonyaGürcistanAzerbaycanUkrayna ve Özbekistan ile olan bilimsel ilişkilerden bahsetti.  Ürdün'de kraliyetin temsil ettiği Rolay Medical Servis'in organizasyonu ile 4 bin kişinin katıldığı kongrede 2 gün boyunca acil tıbbı anlattıklarını, anlaşmalar üzerine görüşlerini bildirdiklerini söyledi. Ardından da Katar'da sağlık bakanıile görüşerek asistan değişim programını başlattıklarını anlattı. ''Azerbaycan'da Tıp Üniversitesi Rektörü ve başhekimi ile görüştük. 2 gün boyunca eğitim vererek öncülük etmiş olduk" şeklinde konuştu. Önceki hafta Hindistan'da düzenlenen ABDİngiltereKanadaAvustralya gibi ülkelerden önemli isimlerin katıldığı kongreye ise Türkiye'nin onur konuğu olarak davet edildiğini söyledi. Ultrason kursuyla da TunusMısır gibi bir çok ülkede ultrason eğitimleri verildiğini anlattı. Bu başarılarda hükümet ve politikalarıyla Acil Tıp'a verdiği önemi de vurguladı.

Bakmadan Geçme